Les malalties infeccioses o de transmissió, són aquella manera d'emmalaltir, causada per la interrelació del nostre cos amb uns microorganismes o paràsits, conflicte en el qual acaben predominant aquests elements, causant una simptomatologia específica segons la causa. No totes les interrelacions acaben en malalties, perquè l'organisme es defensa prou bé.
Quan en unes determinades circumstàncies s'agrupen molts casos similars de malalts, segurament estem parlant d'epidèmia que pot ser limitada en un petit entorn social, un entorn regional, estatal, continental o mundial. En aquest darrer cas estarem parlant d'una pandèmia. En aquests darrers casos la prevenció cal fer-la a nivell comunitari extremant les mesures de salut pública i obligant/aconsellant a la vacunació general si hi hagués vaccí disponible.
1) PRIMER NIVELL DE PREVENCIÓ
A més de seguir els consells comuns exposats en la pàgina de generalitats, sobretot el que fa referència a les mesures d'higiene personal (rentat de mans, ús de mocadors d'un sol ús, protegir la boca amb les mans en cas de tos o esternut i rentat de mans posterior), en les malalties infeccioses o de transmissió cal estar atents a aquestes circumstàncies:
El focus o reservori és el lloc on està l'organisme infectant: pot ser un malalt, un animal afectat, un grup poblacional, un objecte contaminat, les aigües del territori...
El vector o mitjà de transmissió, és el mecanisme pel qual el germen, des del focus, arriba a la persona susceptible d'emmalaltir.
Les persones: tots som susceptibles d'emmalaltir en determinades circumstàncies, per tant, cal cuidar la nostra salut a la manera que hem explicat en les mesures universals de prevenció a les que afegirem la possessió d'un carnet vacunal posat al dia. En l'aspecte de les malalties infeccioses cal evitar l'abús de tractaments antibiòtics per problemes menors o afeccions víriques, cal no auto medicar-nos amb aquests fàrmacs.
En aquest primer nivell de prevenció caldria destacar de manera imprescindible, la importància de l'activitat de l'Administració pública, de la Sanitat Pública, sobre la higiene de les aigües (potabilització), control de les deixalles, control de les zoonosi (malalties dels animals) en granges i fauna salvatge, control de l'activitat industrial sobre el medi ambient, contaminació i tota la higiene ambiental i laboral. Cal dotar i assegurar al ciutadà d'un ambient salubre.
2) EL SEGON NIVELL DE PREVENCIÓ (les mesures mèdiques o intervenció biològica)
La lluita preventiva contra les malalties de transmissió en la comunitat, té una eina fonamental d'aplicació individual: la VACUNACIÓ SISTEMÀTICA amb un calendari clar i adaptat a l'edat de cadascú i la dotació al ciutadà d'un carnet vaccinal personal.
Amb aquestes mesures, no únicament s'intervé en la millora de la immunitat individual sinó també s'aconsegueix incrementar la immunitat de tota la comunitat quan s'arriben a cobertures generalitzades. És allò que s'anomena immunitat de ramat , paraules no massa encertades estèticament, però que indiquen l'efecte. Per això cal que la vacunació sistemàtica sigui el més àmplia possible.
El desenvolupament d'aquesta tecnologia iniciada al segle XVIII amb el Dr. Janner, ha estat un dels fets més importants del segle XX. Només cal recordar l'eradicació mundial de la verola, per això és molt trist haver de veure l'existència en el moment actual d'un corrent social acompanyat d'una mala informació, temorosa dels efectes secundaris de les vacunes, que fomenta entre les famílies una actitud de rebuig a la vacunació dels seus fills. Ho fan al veure que en l'entorn social on viuen no apareixen casos de poliomielitis, xarampió, tètanus..., sense conscienciar-se que això ha estat possible gràcies a la vacunació sistemàtica d'una majoria de la població i que si baixés la cobertura, tornaríem a l'aparició epidèmica, doncs no s'han eradicat les malalties sinó la seva expansió, perquè existeix el fenomen de protecció col·lectiva derivada de la protecció individual. No saben el mal que estan fent als seus fills.
Pares/mares: no deixeu de vacunar els vostres fills, per ells i per tots els fills.
Aquí a sota informo del calendari de vaccinacions.
En aquest calendari no hi ha present la vacunació contra la pandèmia COVID-19, possiblement per doble motiu: a) desconeixement de la durada de la pandèmia i les seves fases i b) desconeixement de quin tipus de vaccí podria ser l'aconsellable. Donem temps al temps.
Totes aquestes vacunes han demostrat la seva efectivitat, no obstant voldria fer algun comentari crític sobre alguna d'elles:
Vacuna contra la polio.
Ja fa uns anys que s'ha canviat la vacuna oral per la parenteral i que ha estat inclosa en la "hexavalent", possiblement per motius estratègics que no pas científics. M'explico:
Vacuna contra la varicel·la.
En el calendari de 2016 i ara també en 2022, fou introduïda als 15 mesos amb revacunació als tres anys. Cal dir també que atès que aquesta vacuna està composta de virus vius atenuats, pot aparèixer en el nen/a una erupció lleu amb elements similars a la varicel·la. En aquests casos, el nen/a, pot contagiar el virus a persones susceptibles com persones grans o amb processos de baixa immunitat.
Vacuna antigripal.
Aconsellada sistemàticament per a majors de 65 anys sans i persones menors amb factors de risc personal o laboral.
Personalment no veig el convenient d'immunitzar sistemàticament als majors de 65 anys sans, atès que si passen la infecció, aquesta els hi produeix una immunitat que pot durar bastants anys. Reservar-la per qui presenten factors de risc, podria ser més racional o també per persones residents en institucions socio-sanitàries, presons i altres institucions amb alta densitat de persones. (més informació) (més debat)
Vacuna contra el virus del papil·loma (VPH).
És una vacuna antivírica per fer prevenció primària contra el càncer de col d'úter. Pel seu cost només es vacunen adolescents femenines de 12 anys. El virus del papil·loma és un virus de transmissió sexual present en genitals masculins i femenins.