Els hidrats de carboni són aliments energètics que estan en la base de la piràmide dels aliments. Cal fer-ne un consum diari pel bé de la nostra salut. Representen el 55-60% de les calories diàries de la nostra ingesta, d'ací la seva importància. Dono per entès que sempre defensarem el seu consum en les presentacions naturals o en les formes transformades, però integrals. Tenen fama que "engreixen"però solament si es consumeixen en quantitats més enllà de les pròpies necessitats. Això passa amb tots els aliments atès que allò que no usem energèticament, s'acumula en el cos en forma de reserves. En la forma de farinacis cal repartir-los entre els diferents àpats al llarg del dia, per exemple, una ració per esmorzar, dos per dinar, una per a berenar i 2 per sopar.
· Què cal saber-ne?
La primera cosa que convé saber, és que els dividim en sucres i farinacis. Els primers són d'absorció ràpida a través del tub digestiu, i els altres són d'absorció lenta perquè necessiten la seva transformació per cocció i durant la digestió, per fer-los assimilables.
La molècula elemental dels sucres és la glucosa però també la fructosa (sucre de les fruites) i la galactosa (sucre de la llet). Aquestes molècules elementals s'uneixen per formar la resta dels hidrats de carboni (lactosa, sacarosa, ...). La unió de moltes d'aquestes molècules formen les farines (midó, glucogen), i també cel·lulosa (no digerible per l'espècie humana).
La absorció dels sucres es fa de manera directe pel tub digestiu, però l'absorció dels farinacis no és fàcil i convé que aquests siguin cuinats prèviament per facilitar-ne la digestió perquè l'absorció es fa de les molècules elementals.
Una vegada absorbits, passen al torrent circulatori per a ésser usats en els diversos òrgans com font energètica. Per aquesta funció cal la intervenció d'una hormona, la insulina, produïda en el pàncrees. el dèficit d'aquesta hormona provoca la malaltia de la diabetis (veure'n més). La part no usada es diposita en forma de glucogen en el fetge, on serveix de reserva.
· Són aliments farinacis:
Els pans en totes les seves varietats, cereals, pasta per sopa, arròs, patates, i en certa manera els llegums (que també són font de proteïnes vegetals). Tubèrculs com pastanagues, naps...
· Són aliments rics en sucres:
Fruites, dolços, pastisseria, mel, refrescs comercials (no light), sucs, licors,
És aconsellable ingerir 2-3 racions de fruita al dia.
No és un costum saludable l'ús de sucres per edulcorar begudes ni ingerir dolços o pastisseria diaris. L'ús de sucs embotellats proveeixen d'excés de sucres i això és insà. Els sucs cal fer-nos-els de manera natural, sense afegir res.