PREGUNTES MÉS FREQUENTS QUE HOM ES POT PLANTEJAR-SE A L'INICIAR L'ACCIÓ TERAPÈUTICA
El primer pas és la conscienciació del propi estat: Una vegada detectat aquest problema de salut, convé una intervenció terapèutica que pot oferir el metge de capçalera, aquest valorarà en quin estadi esteu i quina intervenció és més adient.
El Programa que el Departament de Salut promou per aquest problema s'anomena BEVEU MENYS i en ell s'aconsella que el metge de capçalera segueixi el protocol de la INTERVENCIÓ BREU, que consisteix en unes estratègies adaptades a cada estadi del procés de curació.
El programa es basa en uns principis coordinats pel metge de capçalera que resumim en:
Tothom pot acudir al metge de capçalera per demanar ajuda per sortir-se'n del seu problema amb l'alcohol. Tot i així, tenim un perfil de persones que es poden beneficiar més de la Intervenció Breu. Són les que:
Entenem que s'hauria de derivar a l'atenció especialitzada aquells pacients que:
El tractament farmacològic està indicat per controlar símptomes, actuar sobre el deler important (desig no controlable de consumir), per intervenir en complicacions psiquiàtriques i/o prevenir el consum mitjançant substàncies dissuasòries (Colme*, Antabús*): no tenen efectes terapèutics però sí produeixen símptomes desagradables si es consumeixen begudes alcohòliques.
En principi per intervenir amb persones que presenten un consum de risc o perjudicial, no són necessàries mesures farmacològiques, en canvi per actuar terapeuticament amb persones amb dependència, es necessitarà segurament suport farmacològic.
La moderació en el consum de begudes alcohòliques ha format part des dels principis de la medicina hipocràtica i en totstemps, en normes de diferents civilitzacions i religions. Són ben conegudes des de la nit dels temps els efectes nocius del seu consum insà.
BIBLIOGRAFIA
PROGRAMA BEVEU MENYS (Generalitat de Catalunya)