El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha fet pública la posada en marxa en tot el territori català d'un nou organigrama per gestionar les urgències i emergències mèdiques. En la nova organització hi té un paper fonamental el SEM que farà la funció de triatge i decidirà quin servei assistencial atendrà la demanda urgent de l'usuari. Davant aquestes novetats vull fer alguns comentaris personals.
- Penso que el nou sistema té origen en propostes del "tripartit", atès que els estatuts del SEM foren publicats en novembre de 2010.
- Ha estat precedit per assajos territorials iniciats en 2008 en Osona, districtes de Barcelona capital, Alt Empordà, Vallès Occidental, Alt Penedès, amb la cooperació de societats mèdiques com la CAMFYC.
- No és una aventura sinó que al darrera hi té l'experiència abans esmentada i no és un brindis al sol, ja es coneixen els principals inconvenients, encara que al extendre's en tot el territori poden aparèixer circumstàncies que obliguin a fer correccions.
- És una clara privatització, ja prevista per l'anterior govern, i que es basa en:
-
- Una empresa (SEM) que és S.A.; es defineix com a pública però sotmesa al Dret Mercantil, amb accions i accionistes
- Que té capacitat de contractació amb serveis privats de la salut.
- Que contempla la possibilitat de generar beneficis, els qual pot aplicar o donar sortida de manera diversa segons els estatuts.
A nivell social, estic segur que servirà per reduir el nombre de professionals de la salut necessaris per atendre la demanda, al buscar el màxim d'eficiència financiera i rendibilitzar a fons el temps del professional en activitat de manera que segurament serà incompatible fer guàrdies amb l'activitat assistencial del dia a dia.
En esquema funcionarà així segons han explicat:
- L'usuari farà demanda de urgència per telèfon. Contestarà el 061.
- Si correspon a un dels 6 codis d'emergència (IAM, ICTUS, Politraumatisme...) s'activaran immediatament els serveis d'ambulància medicalitzada.
- En els altres casos es farà triatge. Si el cas és considerat lleu es pot derivar a "Sanitat respòn"; si és de mitjana importància i el pacient es pot desplaçar, segurament se li indicarà el CUAP més proper del domicili del qual truca, on haurà d'acudir pels seus propis medis; i en cas de no poder-se desplaçar s'enviarà un metge/infermeria a domicili o una ambulància convencional al centre hospitalari de referència segons gravetat.
Serà el primer pas cap a la privatització que segons els càlculs estalviarà uns quants milions d'euros per donar vida a una entitat pública/privada d'evolució incerta. Després vindran els CAPs.
Temps al temps
Escribir comentario