No ha començat l’epidèmia general i sembla que vivim immersos en ella a nivell dels medis de comunicació. Nosaltres els professionals, no rebem per via institucional informació científica (virològica, epidemiològica o clínica) respecte el nou virus, i en canvi sí rebem uns “protocols d’actuació”, canviants d’un dia sí i un altre també, elaborats per “autoritats sanitàrio-polítiques” que impliquen més una escenografia en el teatre de la vida assistencial, que no pas una actuació realment científica.
Sort tenim que anem consultant altres informacions neutrals i objectives, sobretot en el “boom” de l’ús dels antivirals (oseltamivir, zanamivir). Obviant les notícies que corren per la xarxa, sobre conspiracions i muntatges, una de les informacions més eclèctiques que ens han arribat són les del “Butlletí Groc” de la Fundació Institut Català de Farmacologia de la UAB. La lectura d'aquest butlletí és recomanable i es pot consultar a l’adreça: www.icf.uab.cat/informacion/boletines/bg/bg222.09c.pdf
De l’eficàcia dels antivirals diu textualment: “…l’eficàcia de l’oseltamivir i del zanamivir en assaig clínics era inicialment modesta. Administrats durant les primeres 48 hores dels símptomes en reduïen la durada en un o dos dies, i en les persones amb risc de complicacions reduïen lleugerament la incidència de pneumònia i la taxa d’ingrés…” Els subratllats són meus.
Destaquem d’ella la darrera frase després d’exposar els efectes secundaris-tòxics dels antivirals: “…La possibilitat d’aquests efectes greus pesa molt, si se la compara amb el seu efecte beneficiós modest en la prevenció i el tractament de la grip” (els subratllats són meus). Les reflexions finals que fa el document recomanant la recerca científica sobre el nou virus del qual s’ignoren moltes coses, són prou interessants.
Tota la informació de més nivell mèdic-científic, ens porta a recomanar l’actuació tradicional com la millor:
- confiança en el metge de capçalera,
- atenció i tractament dels símptomes,
- atenció a les complicacions,
- aïllament a domicili i passar la grip al llit com sempre,
- ús dels antitèrmics tradicionals i evitació dels antivirals.
Això és el que us vull aconsellar des d’aquest post.
Com a actitud personal, les mesures higièniques que s’han publicitat em semblen molt correctes. No són sinó les del sentit comú i que l’educació de tota la vida recomanava quan hom tus o estornuda, sabent que la transmisió de tots els gèrmens respiratoris es fa per via aèria i per via de nas-boca-mans. No estaria gens malament que les persones instauréssim el costum d'usar caretes de protecció quan ens sentim afectes de qualsevol malaltia respiratòria i haguéssim d'assistir a concentracions (transport públic, espais tancats, centres de treball....), per respecte als altres, no per "protegir-nos dels altres".
Escribir comentario
Carlota (viernes, 16 octubre 2009 17:26)
Gràcies Joan. Convé que els metges exerciu la medicina de forma divulgativa i clara.