HIPERTENSIÓ ARTERIAL, RISC CARDIOVASCULAR

Per mantenir un flux sanguini suficient dintre l'aparell circulatori, perquè la sang pugui arribar a tots els òrgans, cal que existeixi una pressió en aquest circuït, la qual no pot ser ni massa alta ni massa baixa, i que anomenem tensió arterial la qual mesurem en la zona arterial d'aquest trajecte (braç, canell, turmell).

 

Les xifres tensionals mitjanes en l'adult sa les establim estadisticament en 120/80. Té dos components el sistòlic que és el nivell de pressió que s'arriba durant la sístole cardíaca o contracció ventricular, i el diastòlic que és en nivell assolit durant la diàstole cardíaca o relaxació ventricular. Es parla d'HIPERTENSIÓ ARTERIAL a partir de xifres mitjanes permanents i sostingudes igual o superiors a 140/90. Des d'aleshores cal exercir vigilància i tractament si convé, amb mesures higiènic-dietètiques o farmacològiques per reduir el risc cardiovascular.

 

EFECTES PATOLÒGICS DE LA HIPERTENSIÓ SOBRE LA SALUT

 

  Un mal control de les xifres tensionals condueix a efectes sobre el funcionament de diversos òrgans que passem a explicitar:

 • COR: Produeix hipertròfia del ventricle esquerra i a la llarga afectació funcional amb Insuficiència Cardíaca. També i per afectació de les artèries coronàries, és factor de risc per a cardiopatia isquèmica i Infart Agut de Miocardi.
 • ARTERIES: Junt a l'altre factor de risc, el colesterol, provoca arteriosclerosi, o sigui aparició de plaques d'ateroma en zones de ramificació arterials. També cal considerar els aneurismes aòrtics com part del procés patològic arterial.
 • CERVELL: L'afectació vascular de la HTA està en l'origen dels ICTUS (feridures, vessaments). També cal apuntar la Demència d'origen vascular (No Alzheimer).
 • RONYÓ: Provoca albuminúria per afectació glomerular i amb el temps Insuficiència renal.
 • RETINA: Alteració vascular de la retina, hemorràgies i disminució de la visió

 

 

CAUSES DE LA HIPERTENSIÓ ARTERIAL (HTA)

 

Podem dividir les causes en

 1. Genètiques (sobre les quals no podem actuar)
 2. Ambientals (sobre les quals sí podem actuar)

No parlarem de les primeres sinó dels factors ambientals atès que podem controlar-los  o al menys disminuir-ne l'efecte sobre la salut i millorar el pronòstic de les persones que presenten HTA. A continuació els expliquem breument amb les millors mesures per contenir-los

 

 • OBESITAT: La relació estadística entre l'excés de pes i la presència d'HTA està ben establerta, per tant cal tenir cura d'aquest factor i evitar sobrepassar l'Índex de Massa Corporal (IMC) de la xifra de 25. L'IMC es calcula dividint el pes pel quadrat de l'alçada expressada en metres.
  • Evitar l'obesitat ha d'ésser una preocupació ja des de la infància, vigilant i educant en hàbits sans dietètics, fomentant l'activitat, la pràctica d'esports i jocs actius
 • SAL i ALCOHOL. S'ha vist que aquelles comunitats o països que en la seva dieta usen poca sal, la proporció d'hipertensos és baixa, per tant cal reduir la quantitat de sal en la dieta. Cal evitar: usar el saler a taula, vigilar amb els aliment salats de per sí: olives, patates de bossa, fruits secs saladets, galetes saladetes, aigües bicarbonatades (Vichy), precuinats congelats, enllaunats (llegir la composició de sal).
  • Respecte a l'alcohol us aconsello llegir les meves pàgines  dedicades al tema.
  • No parlem del cafè perquè no hi ha cap estudi estadístic que relacioni l'hàbit de beure cafè amb la hipertensió. La cosa aconsellable en aquest cas és valorar si el vostre consum de cafè us augmenta el grau d'estrés (nerviosisme, insomni....). En aquest cas, reduir-ne la quantitat és aconsellable.
 • L'ESTRÉS. Situacions d'estrés personal, emocional, laboral, econòmic, si es perllonguen massa en el temps poden ser factors d'hipertensió arterial. Cal ésser-ne conscient del seu patiment i posar-hi remei, solucionant els conflictes
  •  Dormir bé i descansadament, fer la migdiada, practicar esport aeròbic o practicar meditació o altres exercicis de relaxació poden ser útils per reduir la TA.
  • Una cosa important a recalcar és la presència d'Apnees durant la sòn. Consulteu al vostre metge si sospiteu que en patiu. La seva correcció pot millorar els factors cardiovasculars
 • TABAQUISME. En aquest aspecte us aconsello consultar les pàgines que dedico a aquest tema: TABAC

 

TRACTAMENT FARMACOLÒGIC

 

Hi ha abundants fàrmacs que actuen sobre el control de la Tensió Arterial (TA), en monoteràpia o en combinació que s'adapten a les necessitats de cada persona o situació clínica. Només el vostre Metge de Capçalera pot aconsellar quin fàrmac o combinació de fàrmacs poden ser més útils. Allò que us puc aconsellar és seguir i persistir amb els consells higiènic-dietètics exposats més amunt a més del tractament farmacològic.

 

Un darrer consell en aquest aspecte : No combinar el tractament farmacològic amb tractaments "naturals", herbes o altres remeis; o bé, si ho feu, posar-ho en coneixement al vostre Metge.

 

<- (tornar)