Plàstics i Salut

 

La meva primera infància va transcórrer sense plàstics, no en sabíem res d'aquest material i vivíem. De mica en mica ens hi hem anat acostumant i ara sembla que no podem viure sense tants productes fabricats amb els diversos tipus de plàstics i que la nostra vida perdria qualitat.

 

 

  

 

El Dr. Nicolás Olea de la Facultat de Medicina de Granada, ha dedicat anys estudiant els efectes sobre la salut dels anomenats disruptors endocrins o productes que provoquen alteracions endocrines en l'organisme. Entre ells determinats derivats del plàstic com el  bisfenol A  que té un conegut efecte estrogènic capaç d'incrementar els riscos sobre l'aparició de diabetis, obesitats, trastorns tiroidals, càncer de mama, problemes de fertilitat, endometriosi. Més difícil és valorar els seus riscos sobre l'aparició de trastorns sobre el dèficit de l'atenció,  sobre el TDH o sobre la identificació de gènere. Està demostrat que el 100% dels nens pixen bisfenol en una proporció de 4,2 nanograms per mil·lílitre. En 2014, la FDA va concloure que en els nivells actuals, els aliments en contacte amb aquests plàstics, són segurs en el seu consum, sense descartar nous estudis o evidències.

 

On es pot trobar el bisfenol?

El trobem en molts envasos de plàstic, biberons inclosos, revestint llaunes, també en el paper i cartró reciclat, en aliments, aigua, olis envasats en plàstics.

 

 El Dr. Olea també ha estat estudiant l'efecte en l'alimentació humana de contaminants químics com el mercuri en els grans peixos de la Mediterrània. Adverteix que les embarassades i infants són els més perjudicats en aquests temes. 

 

Quines recomanacions podem fer per la nostra salut?

 

- Evitar que embarassades i menors de 10 anys consumeixin tonyina, emperador, salmó i altres grans peixos, podent      ésser substituïts per sardines o altra peix blau petit.

- En el consum de gambes, llagostins i similars, evitar xupar els caps o triturar-los per fer salses atès que contenen       importants quantitats de microplàstics.

- Evitar la compra i consum d'aliments envasats en plàstics, fruites i verdures.

- Usar biberons de vidre en lloc dels de plàstic.

- Comprar aigua i oli envasats en recipients de vidre. 

- Evitar escalfar aliments en envasos plàstics dins els microones. Usar recipients de vidre o ceràmica.

- Compte amb els revestiments antiadherents de paelles, preferir els revestiments ceràmics

 

Imatge baixada de Google images procedent de https://psiconeuroinmunologia.es/dr-nicolas-olea-serrano/

Escribir comentario

Comentarios: 0