Les bronquiolitis de la primera infància

Moltes vegades quan passo per la Sala d'Urgències en el camí cap a la meva consulta, em trobo amb un nen/a petit/a amb la mascareta de nebulització (és una mascareta conectada a un dispositiu que administra medicació per via inhalatòria). Quan vaig començar la meva vida professional (ara ja fa molts anys) aquests problemes es presentaven molt rarament.

 

Són infants afectats d'una dificultat respiratòria per inflamació dels petits bronquis que anomenem bronquiolitis, causada per l'actuació d'uns virus, principalment el virus sincitial respiratori i els rinovirus , s'ofeguen i la seva respiració emet xiulets talment com l'asma.

 

La jove mare l'aguanta als braços mentre es realitza l'assistència. Moltes vegades per la seva mirada veig que no és la primera vegada que es troba en aquesta situació.

 

Està ben establert científicament que l'alletament natural té un efecte preventiu sobre aquests cassos. Mitjançat la llet de la mare, a més dels nutrents propis, es transmet al nadó defenses inmunològiques (inmunoglobulines de la mare) així com leucòcits amb la seva memòria inmunitària, que proveiran al nounat de recursos importants de protecció front als virus més habituals de l'entorn de la comunitat on viu la família.

 

Potenciar l'alletament natural és una tasca molt important dels equips de salut i molt especialment de pediatres i llevadores que estan atenent a la futura mare durant el procés de gestació. Preparació psicològica i física són necessàries. Les condicions laborals de la dona treballadora és un factor negatiu en aquest procés. Algunes amb capacitat per l'alletament renuncien a aquesta oportunitat única per les exigències professionals.

 

Si l'alletament natural fós majoritari, s'evitaria molt patiment pediàtric i maternal i també s'estalviarien importants despeses assistencials.

Escribir comentario

Comentarios: 0